De wijze van bevallen

Voor de manier waarop je gaat bevallen geldt hetzelfde als de plaats waar je gaat bevallen: je moet je er prettig bij voelen. Je kan “gewoon” horizontaal op bed bevallen, maar je kan ook staand, op handen en knieën, op de kruk of gehurkt persen. Bedenk dat je er niet aan vastzit; mocht de kruk je niet goed bevallen, kan je tijdens het persen altijd nog overstappen naar het bed, of andersom.

Verticaal bevallen
Verticaal weeën opvangen en persen heeft veel voordelen. Door rechtop te blijven, maak je optimaal gebruik van de zwaartekracht en help je je kind geboren te laten worden. Vrouwen ervaren minder pijn door wisselende houdingen aan te nemen en de bevalling wordt vaak bespoedigd.

Wij beschikken over een baarkruk. Ook in het Reinier de Graaf Gasthuis kan je op de kruk bevallen. Meld altijd even dat je eventueel verticaal wilt bevallen, als je ons belt met weeën.

Badbevalling
Als je thuis in bad wilt bevallen, dan is dit mogelijk indien je een speciaal daarvoor bestemd bad hebt gehuurd. (Wij begeleiden geen bevallingen in een normaal ligbad). Meld het even aan de verloskundigen als je in bad wilt bevallen.
Bevalbaden kunt je huren via ons Centrum. Voor meer informatie kan je terecht bij onze assistentes.

Ook in het Reinier de Graaf Gasthuis kan je in bad bevallen. Er is één mobiel bad beschikbaar. De verloskundige zal het Reinier de Graaf Gasthuis op de hoogte brengen dat je in bad wilt bevallen op het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Je partner moet eventueel helpen het bad gereed te maken voor gebruik en opruimen na de bevalling. Je kan alleen gebruik maken van het bevalbad als je eigen verloskundige je bevalling begeleid.