De wijze van bevallen

Voor de manier waarop u gaat bevallen geldt hetzelfde als de plaats waar u gaat bevallen: u moet zich er prettig bij voelen. U kunt “gewoon” horizontaal op bed bevallen, maar u kunt ook staand, op handen en knieën, op de kruk of gehurkt persen. Bedenk dat u er niet aan vastzit; mocht de kruk u niet goed bevallen, kunt u tijdens het persen altijd nog overstappen naar uw bed, of andersom.

Verticaal bevallen
Verticaal weeën opvangen en persen heeft veel voordelen. Door rechtop te blijven, maakt u optimaal gebruik van de zwaartekracht en helpt u uw kind geboren te worden. Vrouwen ervaren minder pijn door wisselende houdingen aan te nemen en de bevalling wordt vaak bespoedigd.

Wij beschikken over een baarkruk. Ook in het Reinier de Graaf Gasthuis kunt u op de kruk bevallen. Meld altijd even dat u eventueel verticaal wilt bevallen, als u ons belt met weeën.

Badbevalling
Als u thuis in bad wilt bevallen, dan is dit mogelijk indien u een speciaal daarvoor bestemd bad heeft gehuurd. (Wij begeleiden geen bevallingen in een normaal ligbad). Meld het even aan uw verloskundigen als u in bad wilt bevallen.
Bevalbaden kunt u huren via ons Centrum. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze assistentes.

Ook in het Reinier de Graaf Gasthuis kunt u in bad bevallen. Er is één mobiel bad beschikbaar. De verloskundige zal het Reinier de Graaf Gasthuis op de hoogte brengen dat u in bad wilt bevallen op het moment dat u naar het ziekenhuis gaat. Uw partner moet eventueel helpen het bad gereed te maken voor gebruik en opruimen na de bevalling. U kunt alleen gebruik maken van het bevalbad als uw eigen verloskundige uw bevalling begeleid.