Prenatale Screening

Tijdens de zwangerschap heb je de mogelijkheid onderzoek te laten doen naar eventuele afwijkingen bij jullie kindje. Dit noem je prenatale screening.

Onderzoek hiernaar is een keuze. Niets moet, alles mag. Jullie keuze hierin heeft geen invloed op de zorg die wij verlenen. Hieronder staan de mogelijke onderzoeken beschreven.

Onderzoek naar chromosomale afwijkingen; de NIPT

Bij de Niet-Invasieve Prenatale Test wordt er bloed afgenomen bij moeder. Dit is mogelijk vanaf 10 weken zwangerschap. Bij de NIPT wordt er gescreend op het Down-, Edwards- en Patausyndroom.

Wanneer er geen aanwijzing voor een afwijking gevonden wordt, is het >99% zeker dat de baby deze afwijkingen niet heeft.

Bij ongeveer 5 op de 1000 vrouwen wordt een aanwijzing voor een afwijking gevonden. In deze gevallen is het niet zeker dat de baby daadwerkelijk deze afwijking heeft. Er is dan vervolgonderzoek geïndiceerd.

Wil je meer weten over de NIPT? Kijk dan op PNS.nl.

(klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken)

Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen; de 13- en 20 wekenecho

Je kunt ervoor kiezen tijdens de zwangerschap te screenen op lichamelijke afwijkingen bij de baby. Dit wordt gedaan middels de 13- en 20 wekenecho. Je kunt kiezen voor geen echo’s, beide echo’s of voor alleen de 20 wekenecho. Beide echo’s worden uitgevoerd door de ervaren echoscopisten van Prenataal Centrum de Look.

De 13 wekenecho (ETSEO)

Als aanvulling op de 20 wekenecho is er sinds september 2021 de mogelijkheid een 13-weken echo te laten uitvoeren. Dit wordt ook wel het ‘eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek’ genoemd.

Het doel van de 13 wekenecho is om eventuele lichamelijke afwijkingen vroeg op te sporen zodat er langer de tijd is om aanvullend onderzoek te doen. Nu is de baby bij 13 weken natuurlijk nog heel klein en zullen nog niet alle afwijkingen zichtbaar zijn.

Daarom is de 13 wekenecho geen vervanging van de 20 wekenecho. Ook is om die rede is de 13 wekenecho nog onderdeel van een studie. Hierbij wordt onderzocht wat de voor- en nadelen zijn, en wat de meerwaarde is van deze echo.

Wanneer je kiest voor de 13 wekenecho is toestemming voor deelname aan de IMITAS studie verplicht.  Dit houdt in dat de gegevens van het onderzoek en de geboorte uitkomsten bewaard worden.

De 20 wekenecho (TTSEO)

Bij 20 weken is de baby alweer een stuk groter dan bij 13 weken. Er kan bij 20 weken betrouwbaar gescreend worden op eventuele lichamelijke afwijkingen. De 20 wekenecho wordt ook wel het ‘tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek’ genoemd.

Bij deze echo wordt de baby van top tot teen bekeken om te zien of alles eruit ziet zoals we verwachten. Ook wordt er gekeken naar de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.

Meer weten over de 13- en 20 weken echo? Kijk dan op PNS.nl.

(klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken)

(klik op het logo voor meer informatie)