Hielprik, gehoortest en het consultatiebureau

Tussen de vierde en zevende dag na de bevalling wordt de hielprik verricht. Door middel van de hielprik wordt er een beetje bloed van de baby afgenomen.

De baby krijgt binnen twee weken na de geboorte op een gehoortest. Hiervoor ontvang je een uitnodiging.

Over beide onderwerpen vindt je hieronder meer informatie.

Hielprik

Met dit onderzoek kunnen ernstige, maar zeldzame ziekten worden opgespoord (zie hielprik voor alle aandoeningen). De ernst en behandeling van de ziekten variëren.

De meeste van deze ziekten zijn erfelijk, en zijn in een vroeg stadium na de geboorte goed te behandelen met een dieet of medicijn. Op deze manier kan onherstelbare gezondheidsschade worden voorkomen.

Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht op een aantal ziekten. De uitslag van de hielprik krijg je binnen vijf weken per post.

Je wordt altijd over de uitslag van de hielprik geïnformeerd. Als je binnen 5 weken geen bericht hebt ontvangen, dan kan je contact opnemen met het Regiokantoor RIVM-DVP West. T: 088-6788931 E: dvpwest@rivm.nl.
Bewaar de enveloppe echter nog minimaal 3 maanden na de bevalling.

 

Gehoortest 

Met de test worden problemen met de oren snel opgespoord. Zo wordt voorkomen dat jonge kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen. Voor meer informatie kan je kijken op de website van het JGZ.

De gehoortest vindt plaatst op het consultatiebureau. Het is belangrijk dat de screening op tijd gedaan wordt, maar soms is het nodig om de afspraak te verzetten, of om medische redenen het thuis te laten doen. Hiervoor moet je telefonisch contact opnemen met het consultatiebureau. T: 088 – 054 99 99 E: a.amesz@jgzzhw.nl

Het consultatiebureau

Er wordt in de tweede week na de geboorte door het consultatiebureau contact met je opgenomen. Voor de inwoners van Delft is dit Careyn Jeugd&Gezin. De eerste afspraak zal bij je thuis plaatsvinden, een wijkverpleegkundige komt langs voor een kennismakings- en intakegesprek. Indien je na twee weken nog niets hebt vernomen van het consultatiebureau, neem dan zelf contact op (www.JGZZHW.nl, 088-0549999 van 9-17 uur).