Wat regelen?

Er komt aan het begin van de zwangerschap veel op je af. Je krijgt veel informatie en je moet veel dingen gaan regelen. Een aantal prioriteiten op een rijtje:

Kraamzorg

Het is belangrijk dat je tussen 12 en 16 weken kraamzorg regelt. Kraamzorg houdt in dat er tijdens de kraamtijd een speciaal opgeleide kraamverzorgende bij je thuis komt.

Zij komt enkele uren per dag om de moeder en het kind te verzorgen en te controleren. Je kunt je het beste inschrijven nadat je de termijnecho gehad hebt, zodat je precies weet wanneer je bent uitgerekend.

Er zijn verschillende kraamzorg bureaus. Wij werken nauw samen met Kraamzorg de Eilanden. Zij hebben een speciaal ‘Delftteam’ waardoor wij elkaar goed kennen en beter kunnen samenwerken. In principe mag je zelf kiezen bij welk kraamzorgbureau je je laat inschrijven.Schrijf je in elk geval in voor de 16e week. Bij je zorgverzekeraar kan je informeren naar de vergoeding, dit kan namelijk per zorgverzekeraar verschillen.

Vraag bij de zorgverzekering ook of er een kraampakket in je verzekeringspakket zit; een kraampakket moet je ook in huis hebben als je in het ziekenhuis wilt bevallen.

Erkenning

Je kan bij de burgerlijke stand regelen welke achternaam de baby krijgt. In een aantal gevallen moet je dit al in de zwangerschap regelen:

  • Als je getrouwd bent, maar je wilt dat de baby de achternaam van moeder krijgt.
  • Als je niet getrouwd bent maar je wil dat de baby de achternaam van partner krijgt.

IIndien je getrouwd bent en de baby krijgt de achternaam van de partner, dan hoed je de erkenning niet vast te laten leggen.

    Zwangerschapsverklaring

    Je werkgever kan om een zwangerschapsverklaring vragen als je meldt dat je zwangerschapsverlof wilt opnemen. Je kan een zwangerschapsverklaring tijdens je afspraak op het spreekuur van ons krijgen, nadat de uitgerekende datum bekend is.