Vraagbaak

Afgelopen weekend ontving ik een vraag van een dame. Een vriendin van haar doet Jumping Fitness en heeft eenzwangerschapswens. Het advies van de trainer van die les was: ‘ben je zwanger of wil je dat worden dan kun je beter de les verlaten. Je kunt je kind verliezen door deze training.’

Gevaren

Wat zijn nu echt de gevaren van sporten tijdens de zwangerschap of als je zwanger wilt worden? Gelukkig is de tijdvan ‘u bent zwanger, doe niets’ voorbij en weten we heel veel over het zwangere lichaam, de do’s en dont’s. Afgelopen zondag deelde ik een Sport-ABC van een ZwangerFitcollega. Hierin staat van veel sporten omschreven of je ze wel of niet kunt doen en waar je rekening mee moet houden.

Hitte 

Jumping Fitness is een nieuwe trend in de fitness. Toen ik zelf uitgerekend was van onze dochter heb ik ook even staan springen met het idee ‘daal maar in en kom tevoorschijn’. Zonder resultaat overigens. Maar dat was zo’n vijf minuten en buiten. Daar zitten al twee elementen in waar je iets mee kunt. Jumping Fitness wordt (voor zover ik weet) binnen gegeven. Je lichaam reguleert warmte. Maar in extreme gevallen kan je lichaam warmte niet kwijt en leidt dit tot hyperthermie. Wanneer je zwanger bent, is het heel belangrijk om te zorgen voor koeling. De foetus is namelijk nog niet in staat zelf warmte te reguleren.

Zorgen voor koeling kun je doen door: je kleding aan te passen aan de temperatuur. Zorg er voor dat je wat kunt uitdoen tijdens het sporten. Of loop even de ruimte uit als je het heel warm krijgt. Ook is het handig om te checken bij je sportschool of de airco aan staat in de ruimte waar je sport. Dit is allemaal koeling van buiten af. Van binnen kun je zorgen voor koeling door goed te blijven drinken. Normaal gesproken kun je best een uurtje sporten (tenzij het in de brandende zon is) zonder vocht tot je te nemen. Maar tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk. Vocht helpt je lichaam om van binnen de temperatuur te reguleren en om afvalstoffen af te voeren.

En bij zoiets als Jumping Fitness kan ik me voorstellen dat zeker wanneer je zwanger bent en je al veel moet plassen, je geneigd bent om van te voren niet meer te drinken en tijdens ook niet. Maar het is dus beter om goed te drinken en dan maar tussendoor naar de wc te gaan. Wat je met deze maatregelen voorkomt is foetale hyperthermie. Een foetus (en pasgeborene) is niet in staat om de eigen temperatuur te reguleren. Wanneer de kerntemperatuur stijgt (temperatuur in je lichaam) wordt het voor de foetus ook warmer. Gebeurt dit langere tijd of veelvuldig, dan kan de foetus hier gevolgen van ondervinden.

Druk

Een ander punt om rekening mee te houden en waar je heel blij mee bent als je 55+ bent, is de druk op de bekkenbodem! Daar schreef ik vorige week ook over. Vroeg in de zwangerschap kun je nog heel goed springen, rennen en wat dan ook. Maar wanneer je een wat zwaarder gevoel gaat krijgen in je (onder)buik en op de bekkenbodem, kun je beter springactiviteiten vervangen door een andere activiteit.

Jumping Fitness niet tijdens de zwangerschap?

Wil jij zwanger worden, of ben je net zwanger? Dan kun je best Jumping Fitness doen, of hardlopen, of bootcamp, cross fit en noem maar op. Maar begint je buik te groeien, voel je druk op de bekkenbodem tijdens deze inspanningen, voel je je niet goed worden, krijg je het bloedheet, voel je je flauw worden, of vermijd je drinken omdat je geen zin hebt om te moeten plassen? Dan is het tijd om te accepteren dat het wereldwonder in je buik vraagt om aanpassingen van je sportroutine.

Voor advies mag je altijd mailen! elzelien@ecbsport.nl

Koeling van buitenaf

  • airco/buiten sporten
  • laagjes kleding
  • even naar buiten lopen

Koeling van binnen

  • voldoende drinken 
  • regelmatig drinken

Druk op de bekkenbodem

  • vervang de springactiviteit voor een leuke andere!