Wat moet je zelf regelen?

Er komt aan het begin van de zwangerschap veel op je af. Je krijgt veel informatie en je moet veel dingen gaan regelen. Een aantal prioriteiten op een rijtje:

Kraamzorg:
Het is belangrijk dat je tussen 12 en 16 weken kraamzorg regelt. Kraamzorg houdt in dat er tijdens de kraamtijd een speciaal opgeleide kraamverzorgende bij je thuis komt. Zij komt enkele uren per dag om de moeder en het kind te verzorgen en te controleren. Je kunt je het beste inschrijven nadat je de termijnecho gehad hebt, zodat je precies weet wanneer je bent uitgerekend. Er zijn verschillende kraamzorg bureaus. Wij werken nauw samen met Kraamzorg de Eilanden. Zij hebben een speciaal ‘Delftteam’ waardoor wij elkaar goed kennen en beter kunnen samenwerken. In principe mag je zelf kiezen bij welk kraamzorgbureau je je laat inschrijven.Schrijf je in elk geval in voor de 16e week. Bij je zorgverzekeraar kan je informeren naar de vergoeding, dit kan namelijk per zorgverzekeraar verschillen.

Vraag bij de zorgverzekering ook of er een kraampakket in je verzekeringspakket zit; een kraampakket moet je ook in huis hebben als je in het ziekenhuis wilt bevallen.

Vaderschap wettelijk vast laten leggen i.v.m. naamgeving: je kan bij de burgerlijke stand regelen welke achternaam de baby krijgt. In een aantal gevallen moet je dit al in de zwangerschap regelen:

  • Als je getrouwd bent, maar wilt dat de baby de achternaam van de moeder krijgt
  • Als je niet getrouwd bent en wilt dat de baby de achternaam van de vader krijgt

Indien je getrouwd bent en de baby krijgt de achternaam van de vader, dan hoef je het vaderschap niet te laten vastleggen.

Foliumzuur:
Foliumzuur is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het kan helpen spina bifida, het zogenaamde “open ruggetje” te voorkomen. Daarom raadt de overheid alle vrouwen die zwanger willen worden aan extra foliumzuur te gebruiken: 400-500 microgram per dag. Het is zinvol foliumzuur te blijven slikken tot 10 weken zwangerschapsduur. Foliumzuur-tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheker of drogist.

Zwangerschapsverklaring:
Je werkgever kan om een zwangerschapsverklaring vragen als je meldt dat je zwangerschapsverlof wilt opnemen. Je kan een zwangerschapsverklaring tijdens je afspraak op het spreekuur van ons krijgen, nadat de uitgerekende datum bekend is.

Gemeente Loket