Wat moet u zelf regelen?

Er komt aan het begin van de zwangerschap veel op u af. U krijgt veel informatie en u moet veel dingen gaan regelen. Een aantal prioriteiten op een rijtje:

Kraamzorg:
Het is belangrijk dat u tussen 12 en 16 weken kraamzorg regelt. Kraamzorg houdt in dat er tijdens de kraamtijd een speciaal opgeleide kraamverzorgende bij u thuis komt. Zij komt enkele uren per dag om de moeder en het kind te verzorgen en te controleren. U kunt zich het beste inschrijven nadat u de termijnecho gehad heeft, zodat u precies weet wanneer u bent uitgerekend. Er zijn verschillende kraamzorg bureaus. Wij werken nauw samen met Kraamzorg de Eilanden. Zij hebben een speciaal ‘Delftteam’ waardoor wij elkaar goed kennen en beter kunnen samenwerken. In principe mag u zelf kiezen bij welk kraamzorgbureau u zich laat inschrijven.Schrijf u in elk geval in voor de 16e week. Bij uw zorgverzekeraar kunt u informeren naar de vergoeding, dit kan namelijk per zorgverzekeraar verschillen.

Ook kunt u bij uw zorgverzekeraar vragen om een kraampakket, dit pakket moet u ook aanvragen als u in het ziekenhuis wilt bevallen.

Vaderschap wettelijk vast laten leggen i.v.m. naamgeving: U kunt bij de burgerlijke stand regelen welke achternaam de baby krijgt. In een aantal gevallen moet u dit al in de zwangerschap regelen:

  • Als u getrouwd bent, maar wilt dat de baby de achternaam van de moeder krijgt
  • Als u niet getrouwd bent en u wilt dat de baby de achternaam van de vader krijgt

Indien u getrouwd bent en de baby krijgt de achternaam van de vader, dan hoeft u het vaderschap niet te laten vastleggen.

Foliumzuur:
Foliumzuur is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het kan helpen spina bifida, het zogenaamde “open ruggetje” te voorkomen. Daarom raadt de overheid alle vrouwen die zwanger willen worden aan extra foliumzuur te gebruiken: 400-500 microgram per dag. Het is zinvol foliumzuur te blijven slikken tot 10 weken zwangerschapsduur. Foliumzuur-tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheker of drogist.

Zwangerschapsverklaring:
Uw werkgever kan om een zwangerschapsverklaring vragen als u meldt dat u zwangerschapsverlof wilt opnemen. U kunt een zwangerschapsverklaring tijdens uw afspraak op het spreekuur van ons krijgen.

Gemeente Loket