Voedingsadviezen

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal aandachtspunten betreffende voeding. Als je zwanger bent moet je het eten van rauw vlees vermijden om een besmetting met de toxoplasmose-parasiet te voorkomen. Een besmetting met de toxoplasmose-parasiet is gevaarlijk voor de ongeboren baby. Als je voor deze zwangerschap besmet bent geweest, dan heb je antistoffen in je lichaam, die jou en de ongeboren baby beschermen. 40% van de volwassenen heeft deze antistoffen. Rauw vlees, zoals filet americain en carpaccio kan de toxoplasmose-parasiet bevatten. Ook bij katten kan de parasiet in de ontlasting zitten. Daarom kan je beter niet zelf de kattenbak verschonen of handschoenen dragen. Verder moet je groenten goed wassen en handschoenen dragen bij tuinwerk.

De listeria-bacterie die de ziekte listeriose veroorzaakt, komt voor in de zogenaamde rauwmelkse zachte kazen. Deze kazen zijn van rauwe melk gemaakt, in plaats van gepasteuriseerde melk. Op het etiket van de kaas staat dan vermeld: ‘au lait cru’. Tijdens de zwangerschap kan je deze kazen beter vermijden en ook geen rauwe melk drinken.
Voor de goede orde: alle melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd en mag dus wel. Wat verder ook wel mag, zijn rauwmelkse harde kazen (boerenkaas) en zachte kazen van gepasteuriseerd melk. Ook kan de listeria-bacterie in vacuümverpakte vis voorkomen, die wordt dan ook afgeraden (bijvoorbeeld; gerookte zalm, paling of makreel). Haal je deze vis vers bij de viswinkel, dan mag het wel.

Vitamine A is in grote doseringen schadelijk voor de ongeboren baby. Lever, leverworst en paté bevatten veel vitamine A. Wees hier dus zuinig mee.
Als je extra vitaminen en mineralen slikt, gebruik dan preparaten speciaal voor zwangeren; deze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist en hierin zit een aangepaste dosis vitamine A en overige vitaminen.

Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Dan krijg je de goede vitaminen en mineralen binnen. Verder is het niet nodig om ‘voor 2 te eten’. Informatie over de Schijf van Vijf kan je vinden op de site van het voedingscentrum.

 

Medicijnen

Meld je huisarts en apotheek dat je zwanger bent. Als je medicijnen nodig hebt dien je dit altijd eerst met je huisarts te overleggen. Het gebruik van sommige medicijnen kan schade aanrichten bij een ongeboren baby. Tijdens je eerste afspraak krijg je een informatieboekje over geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding. Bij pijnklachten is paracetamol (geen aspirine) de enige toegestane pijnstiller. Je mag incidenteel per dag maximaal 6 tabletten van 500 mg nemen. Heb je meer dan 6 tabletten per dag nodig, overleg dan eerst met je huisarts. Heb je langdurig paracetamol nodig, bijvoorbeeld langer dan 5 dagen, overleg dan ook eerst met je huisarts. 

Roken, alcohol & drugs

Roken is schadelijk voor de ongeboren baby. Ook al rook je enkele sigaretten per dag, dan kan dit toch al de ontwikkeling en de groei van de baby remmen. Probeer dus te stoppen met roken en anders zoveel mogelijk te minderen. Iedere sigaret die je niet rookt is meegenomen! Ook als er in jullie huis gerookt wordt kom jij en je ongeboren kind in aanraking met schadelijke stoffen uit de rook en kan dit invloed hebben op de ontwikkeling en de groei van de baby.

Alcoholgebruik is ook slecht voor de baby. De baby kan er (geestelijke) ontwikkelingsachterstand door krijgen. Ook zijn drugs zeer schadelijk voor de baby. Indien je verslaafd bent aan alcohol of drugs, heb je speciale begeleiding nodig van de gynaecoloog en van de kinderarts. Het is daarom belangrijk alcohol en drugsgebruik altijd aan ons te melden. Het is belangrijk eerlijk te zijn over roken, alcohol en drugs. Wij zullen de informatie uiteraard vertrouwelijk behandelen.

Heb je vragen over stoppen met roken, alcohol of drugs, bespreek dit met je verloskundige. Meer informatie kan je ook vinden op deverloskundige.nl