Voedingsadviezen

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal aandachtspunten betreffende voeding. Als u zwanger bent moet u het eten van rauwe vlees vermijden om een besmetting met de toxoplasmose-parasiet te voorkomen. Een besmetting met de toxoplasmose-parasiet is gevaarlijk voor de ongeboren baby. Als u voor deze zwangerschap besmet bent geweest, dan heeft u antistoffen in uw lichaam, die u en de ongeboren baby beschermen. 40% van de volwassenen heeft deze antistoffen. Rauw vlees, zoals filet americain en carpaccio kan de toxoplasmose-parasiet bevatten. Ook bij katten kan de parasiet in de ontlasting zitten. Daarom moet u liever niet zelf de kattenbak vershonen. Verder moet u groenten goed wassen en handschoenen dragen bij tuinwerk.
De listeria-bacterie die de ziekte listeriose veroorzaakt, komt voor in de zogenaamde rauwmelkse zachte kazen. Deze kazen zijn van rauw melk gemaakt, in plaats van gepasteuriseerde melk. Op het etiket van de kaas staat dan vermeld: ‘au lait cru’. Tijdens de zwangerschap kunt u deze kazen beter vermijden en ook geen rauwe melk drinken.
Voor de goede orde: alle melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd en mag dus wel. Wat verder ook wel mag, zijn rauwmelkse harde kazen (boerenkaas) en zachte kazen van gepasteuriseerd melk. Ook kan de listeria-bacterie in vacuumverpakte vis voorkomen, die wordt dan ook afgeraden (bijvoorbeel; gerookte zalm, paling of makreel).
Vitamine A is in grote doseringen schadelijk voor de ongeboren baby. Lever, leverworst en paté bevatten veel vitamine A. Wees hier dus zuinig mee.
Als u extra vitaminen en mineralen slikt, gebruik dan preparaten speciaal voor zwangeren; deze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist en hierin zit een aangepaste dosis vitamine A en overige vitaminen.


Medicijnen

Als u medicijnen nodig heeft dient u dit altijd eerst met uw huisarts te overleggen. Meld ook altijd dat u zwanger bent, als een arts u medicijnen voorschrijft. Het gebruik van sommige medicijnen kan schade aanrichten bij een ongeboren baby. Bij pijnklachten is paracetamol (geen aspirine) de enige toegestane pijnstiller. U mag incidenteel per dag maximaal 4 tabletten van 500 mg. nemen.

Roken, alcohol & drugs


Roken is schadelijk voor de ongeboren baby. Ook al rookt u enkele sigaretten per dag, dan kan dit toch al de ontwikkeling en de groei van de baby remmen. Probeer dus te stoppen met roken en anders zoveel mogelijk te minderen. Iedere sigaret die u niet rookt is meegenomen! Alcoholgebruik is ook slecht voor de baby. De baby kan er (geestelijke) ontwikkelingsachterstand door krijgen. Ook zijn drugs zeer schadelijk voor de baby. Indien u verslaafd bent, zult u speciale begeleiding nodig hebben van de gynaecoloog en van de kinderarts. Het is daarom belangrijk drugsgebruik altijd aan ons te melden. Het is belangrijk eerlijk te zijn over roken, alcohol en drugs. Wij zullen de informatie uiteraard vertrouwelijk behandelen.