Overige adviezen

Röntgenfoto’s en tandartsbezoek 
Tijdens de zwangerschap kunt u beter geen röntgenfoto’s laten maken, zeker niet van het gebied rond uw buik. GGD-röntgenonderzoek om Tuberculose (TBC) uit te sluiten is echter geen probleem. Controle van uw gebit is belangrijk tijdens de zwangerschap, zorg dat u regelmatig op controle komt bij de tandarts. Indien uw tandarts een röntgenfoto van uw gebit wil maken, meld dan dat u zwanger bent. Sommige behandelingen kunnen beter worden uitgesteld tot na de bevalling. 

Urine meenemen 
In de zwangerschap controleren we uw urine op aanwezigheid van suiker en eiwitten. U moet urine meenemen bij de eerste controle. Moeders voor Moeders In de eerste vier maanden van uw zwangerschap bevat uw urine een hormoon, hCG. Door dit uit uw urine te filteren kan het gebruikt worden om andere vrouwen te helpen ook zwanger te worden. Het enige dat u hoeft te doen is uw urine thuis verzamelen, waarna het discreet wordt opgehaald. U kunt het ook zelf wegbrengen. Wilt u meewerken aan dit goede doel, meld u dan zo snel mogelijk aan bij informatrice Hanneke Beijersbergen, tel. 015-3698263.

 

Echografie
Onze praktijk beschikt over een echoapparaat. Er wordt op een aantal momenten een echo gemaakt in de zwangerschap. Bij 8 weken, 12 weken, 20 weken, en bij 36 weken. Als u bij ± 8 weken voor het intakegesprek komt, wordt er een echo gemaakt om te kijken of de zwangerschap intact lijkt. Bij 11-12 weken wordt er een termijnecho gemaakt om de uitgerekende datum vast te stellen. Indien u voor een nekplooimeting/combinatietest kiest, bij prenataal centrum De Look of elders, dan wordt de termijnecho aldaar verricht en vervalt deze in onze praktijk.

Bij 20 weken is de echo een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) bij De Look, meer daarover in het hoofdstuk Prenatale onderzoeken.

Een liggings-echo wordt in de praktijk gemaakt rond 36 weken, om te bekijken of de baby in hoofdligging ligt, dus met het hoofdje van de baby beneden en niet in stuitligging. Al deze echo’s worden vergoed door de verzekering. Indien uw kind in stuitligging ligt bij 36 weken, wordt u verwezen naar de gynaecoloog. Voor meer informatie klik op de folder.

Er worden geen echo’s gemaakt om naar het geslacht van de baby te kijken. U bent natuurlijk vrij om naar een pretecho-bureau te gaan.

Indien het medisch gezien noodzakelijk is, wordt u uiteraard voor overig echoscopisch onderzoek verwezen naar een gynaecoloog.

GROW
Vanaf 26 weken wordt de groei van de baarmoeder geregeld door de verloskundige opgemeten en ingeplot in een GROW chart. De GROW chart is ontwikkeld om beter onderscheid te maken tussen fysiologische en pathologische groeiachterstand tijdens de zwangerschap en de geboorte. Omdat de meeste zwangerschappen normaal verlopen helpt dit de moeder gerust te stellen (Bijvoorbeeld: kleine moeder met kleine ‘normale’ baby). Tegelijkertijd zorgt dit voor een toename in de opsporing van baby’s die daadwerkelijk risico lopen. De charts voorspellen de ‘optimale’ groei curve voor elke zwangerschap door deze te personaliseren op basis van uw lengte, gewicht, etniciteit. Indien nodig wordt verwezen naar prenataal centrum “De Look” voor een groeiecho.