Wat is CenteringPregnancy™?

Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Misschien ga je anders eten en wat is dan wel of niet goed. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga ik mijn baby straks geven en hoe ga ik dat dan doen als mijn kindje er eenmaal is? Meer of minder werken? Wie gaat wat doen in ons gezin? Als je al een kindje hebt, hoe ga ik die dan voorbereiden op deze baby. Er zijn dus veel dingen waar je in de zwangerschap over na moet denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. CenteringPregnancy™ is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

 

In het kort:

  • 17 uur méér zorg dan in een individueel traject verloskundige zorg

  • Meer onderwerpen bespreken en dieper in gaan op de onderwerpen

  • Verloskundige zorg in een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgerekend

  • Individueel contact met verloskundige voor uitwendig onderzoek

  • Ervaringen delen en van elkaar leren

  • 8 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 10 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling

 

Actieve betrokkenheid bij de zorg

Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, je urine testen, jezelf wegen en je eigen zwangerschapskaart bijhouden. Ook leer je  hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

Elkaar steunen en kennis uitwisselen

In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby.
Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en zo nodig elkaar kunt steunen.

Vaste dag en tijdstip

De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je
zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle.

Beter contact met je verloskundige

Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1 op 1 controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

Betere uitkomsten van de zwangerschap

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Degene die het concept CenteringPregnancy™ ooit bedacht, heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen.

Aanmelden

Geïnteresseerd in deze vernieuwende vorm van zorg tijdens de zwangerschap? Ben je minder dan 18 weken zwanger op 7 maart 2018?

Meld je aan via het aanmeldformulier!

Let op! Als je nog niet ingeschreven bent in onze praktijk moet je eerst ons algemeen aanmeldformulier invullen!

Aanmelden

CenteringPregnancy™

  • De eerste twee afspraken op de praktijk zijn individuele controles. Na de termijn echo word je ingedeeld in een CenteringPregnancy groep. Als je tussen 12 en 18 weken zwanger bent start je met groepsbijeenkomst 1. De eerste 3 bijeenkomsten zijn verplicht, en als het toch niet goed bij je past kan je daarna overstappen op reguliere controles.

Introductie film en ervaringen

Leuk om in een groep te zijn. Ik vond het in het begin wel wennen, maar later erg leuk. Ook om verhalen van anderen te horen.

Met CenteringPregnancy hebben we enorm veel kennis op gedaan, nieuwe mensen ontmoet en zijn we bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 15 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemde brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.

Ik vond de CenteringPregnancy heel erg prettig. Het zal niet standaard zijn dat je zin hebt om naar de verloskundige te gaan omdat het zo gezellig is. Daarnaast heb ik ook alle informatie gekregen die ik nodig had, en daardoor ook een prettige bevallingservaring gehad.