Tongriempje klieven

Door een strak tongriempje kan een baby de tong moeilijk naar voren brengen. Daardoor is het moeilijk om bij borstvoeding de tepel en het tepelhof te omvatten.

Het vacuüm wordt dan steeds verbroken, waardoor er tijdens het voeden een klikkend of smakkend geluid te horen is.

De baby kan dus niet goed zuigen en daardoor komt ook de melkproductie niet goed op gang. Daar kan de baby onrustig en gefrustreerd van raken.

Als de melkproductie niet goed op gang komt, groeit de baby ook niet goed. Daarnaast bestaat de kans dat de baby je tepels kapot zuigt en je een borstontsteking krijgt.

Ook als de baby flesvoeding krijgt kan er een probleem optreden met drinken. Net als bij borstvoeding moet het kind bij een flessenspeen een vacuüm maken. Lukt dit niet goed dan komt er veel lucht bij de voeding en krijgt de baby meer last van buikkrampen.

Vraag het ons!

Wij kunnen tijdens een kraamvisite het tongriempje van je baby beoordelen en het juiste advies geven.

Een verkorte tongriem kan heel makkelijk verholpen worden. De methode die het meest gebruikt wordt, is het doorknippen van het tongriempje.

Het knippen neemt 10 tot 15 seconden in beslag en gaat als volgt:

  • De baby wordt met het hoofd naar de verloskundige geplaatst;
  • Zij neemt dan met de duim en wijsvinger, of een speciaal lepeltje, de tong aan de onderkant vast, waardoor deze een stukje omhoog wordt getrokken;
  • Een smalle steriele schaar wordt onder de top van de tong geplaatst en het tongriempje wordt ingeknipt. Daarbij wordt naar achteren geknipt dicht tegen de tong aan, om letsel aan de onderliggende klieren te vermijden;
  • Bij een strak tongriempje wordt 2 à 3 keer geknipt. Soms zien we een klein beetje bloed. Pijnstilling en antibiotica zijn niet nodig;
  • Bij voedingsproblematiek kunnen we beoordelen of het probleem bij het tongriempje ligt, of we het nodig vinden om te klieven en of het kan;
  • Als het tongetje van de baby is gekliefd, zie en voel je meestal meteen resultaat. De baby mag na het klieven meteen drinken.