Thuisbevalling

Een thuisbevalling is een intieme en persoonlijke ervaring. Je eigen omgeving zorgt voor rust en ontspanning, hetgeen de bevalling kan bespoedigen.

Er zijn verschillende opties voor een thuisbevalling; zoals een badbevalling, op de baarkruk, staand, handen en knieën en op je eigen bed.

Een van de verloskundigen zal de bevalling begeleiden met ondersteuning van een kraamverzorgende. Wij nemen alle nodige medische toebehoren mee, inclusief benodigdheden voor eventuele spoedgevallen. 

Als je kiest om thuis te bevallen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de verloskundige en de kraamverzorgende wat werkruimte nodig hebben. Aan de rechterzijde (de rechterzijde wanneer je op je rug ligt) van het bed moet er loopruimte zijn voor ons. Het matras aan die kant van het bed kan je beschermen met het bedzeil. Het is niet mogelijk om op een waterbed te bevallen.

Houd er altijd rekening mee dat het onverwacht noodzakelijk kan zijn om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Zorg daarom dat er een ‘ziekenhuiskoffertje’ klaarstaat met daarin schone nachtkleding en toiletartikelen voor jezelf, fototoestel en/of filmcamera met opgeladen batterij en de eerste kleertjes voor de baby.

Let er ook op, dat indien het onverhoopt nodig is dat je tijdens of na de thuisbevalling met spoed naar het ziekenhuis moet, de ambulance-medewerkers vrij baan moeten hebben!

Indien je een wenteltrap of smalle trap met eventueel een draai in huis hebt, verzoeken wij je zeer dringend in de woonkamer te bevallen. Je kunt daar een éénpersoonsbed op klossen zetten (of een matras op een stevige tafel).

Het is het makkelijkst en het meest efficiënt als je op de begane grond bevalt op de baarkruk, in een bevalbad of op een éénpersoonsbed op klossen.

Er is afgesproken met de ambulancedienst in Delft en omstreken, dat er in ieder geval geen thuisbevalling kan plaats vinden op de tweede etage of een zolderverdieping.

Heb je vragen over een thuisbevalling? Vraag ons gerust tijdens het bevallingsgesprek rond 35 weken.